Att sy gardiner

Många tänker inte på hur lätt det är att sy gardiner utan köper färdiga gardiner som man i bästa fall klipper av på önskad längd och sedan syr upp fållen på. Men att sy gardiner själv är inte speciellt svårt. De absolut enklaste gardiner man kan sy är enfärgade gardiner och sedan hänga upp gardinerna i med gardinklämmor. Då behöver du bara klippa av ditt tyg i önskad längd, sick-sacka och sy fållen.

När man tittar i tygaffärer så inser man att gardintyg är betydligt dyrare än annat tyg. Men gardintyg är till för att stänga ljus och insyn ute och för att isolera ett rum mot kall luft. Bor man högt uppe, har persienner eller bor i ett varmthus behöver man inte köpa gardintyger utan man kan ta i stort sett vilket gardintyg som helst och sy gardiner av. Det finns bara ett par saker att tänka på när man kommer till valet av tyg till gardiner.

Vill man att gardinerna ska hänga tungt och rakt så ska man antingen välja gardintyg eller ett tjockare vanligt tyg. Möbeltyg kan vara lite för kraftigt för att fungera som tyg till gardiner. Vill du ha tunna gardiner som rör sig i vinden välj ett tunt tyg. Hur en gardin hänger beror dels på tjockleken på ditt tyg men också på hur bred fållen längst ned är.

Gardinens fåll

Har man val ett enklare tyg till gardiner och vill få gardinerna att hänga rakt syr man en bred fåll som man har vikt två gånger innan man syr. Hänger gardinen fortfarande inte rakt kan man sy in en tyngdband i tyget som ger lite extra tyngd åt gardinen. Vill man få tunna gardiner som rör sig i vinden gör man en liten fåll.

Det är ganska enkelt att sy en fåll i de flesta tyg – du sicksackar för att slippa fransighet på ditt tyg. Sen stryker du tyget slätt. Viker upp en gång och pressar ditt tyg en gång till. Nu kan du nåla fållen innan du syr fållen. Helst ska man sy från framsidan av ditt tyg även om det kan krävas lite träning innan man lär sig sy på detta vis.

Sy olika gardiner till olika årstider

Många markerar årsider genom att byta gardiner till olika årstider – tunna tyger till sommargardiner, tjockare tyger till höst- och vintergardiner. Det är lätt att sy gardiner själv av tyger. Skulle man välja ett tyg som har mönster kan man behöva klippa till och stryka båda gardinlängderna innan man syr så man får mönstret på sitt tyg på samma höjd. Att sy själv är roligt och att köpa tyger och själv sy gardiner är ett billigt och roligt sätt att inreda sitt hem. Börja med ett enkelt projekt i ett enfärgat tyg och arbeta dig vidare. Det finns många tips på nätet och i böcker hur du syr själv.