Många av oss skulle välja bort ett skåp eller två för att rymma en tids- och arbetsbesparande diskmaskin, och med de valen av storlekar och konfigurationer som nu finns tillgängliga blir det ännu lättare att passa in i även i det minsta av köken. Sofistikerad teknik leder till att diskmaskinerna kan vara både oerhört tysta och energisnåla. Vissa använder sig av ”Fuzzy Logic” för att känna av diskladdningen och justera diskprogramen därefter, och de senaste modellerna har LCD-skärmar som visar programalternativ, tid kvar att köra och varningar för påfyllning av salt och sköljmedel.

Programvalen varierar – basmodellerna har ett urval av omkring fyra stycken, men dessa brukar tillgodose de flestas behov. Intensiv, normal, spar och snabbdisk är de mest använda och även förtvätt kan komma till stor användning om du fyller maskinen under hela dagen. Glasprogram, halvladdning och ultra-snabba program finns också tillgängliga på vissa avancerade modeller. Om du har en favorituppsättning av överdimensionerade tallrikar, ta med dig en utav dem då du väljer diskmaskin för att säkerhetsställa att de passar. En diskmaskin där du kan höja den övre korgen för att rymma större föremål kan komma att vara extra uppskattat.

Olika Typer av Diskmaskiner

Integrerade

Det finns två typer av integrerade diskmaskiner. De halvt integrerade modellerna har en synlig display och en skåpdörr monterad under den medan de helt integrerade modellerna är inbyggda i skåpdörren och har displayen placerad på toppen av dörren, så att den bara är synligt när diskmaskinen öppnas.

Fristående

Fristående diskmaskiner är det oftast billigaste alternativet och kan placeras var som helst i köket. Du kan välja en från den senaste designen från Smeg och inte att förglömma Electrolux Insight och deras likar, som gör fantastiska blickfångsmodeller, eller så väljer du en modell i rostfritt stål eller vitt för att matcha dina befintliga vitvaror.

Vilken Storlek?

Om du har en stor familj eller älskar att ha bjudningar kan du ha mest nytta av en fullbred diskmaskin som har en kapacitet på 12 kuvert. Vissa modeller har två separata disklådor, eller till och med specialdesignade korgar med plats för 14-16 kuvert. Mer kompakta modeller betyder mindre plats för disk och kräver att du tömmer den oftare, men den passar små hushåll eller kök där det är ont om utrymme. Om du inte har mycket plats, satsa på en ”slimline” modell som har en bredd på 45cm.

Energisparande

Att diska för hand kan vara rätt ineffektiv, speciellt om du tänker på att en diskmaskin kan hantera disken för en hel middagsbjudning användandes mindre än 17 liter vatten, medan det kan ta upp till 20 liter vatten bara för att fylla diskhon.

Diskmedel

För att få glänsande resultat använder diskmaskiner en kombination av diskmedel (för att rengöra porslinet), salt (för att möta vattnets hårdhet) och sköljmedel (för att undvika vattenränder). Alla diskmaskiner har en lampa eller något annat för att påminna om när du bör fylla på salt eller sköljmedel, men om det blir för mycket att tänka på, varför inte testa någon av de tre-i-ett tabletterna, som ger salt, diskmedel och sköljmedel i en laddning.

Vissa maskiner har nu program som optimerar resultatet för tre-i-ett tabletter, eller så kan du använda både tabletter och fortfarande fylla upp med salt och sköljmedel.