Solskydd och skydd för insyn

Alla har vi svurit över dom – antingen att dom åker ned eller att dom flyger upp så fort man fått ned dom. Givetvis pratar jag om rullgardiner och ingenting annat. I en bok beskrev Sven Nordqvist första mötet mellan gubben Pettson och katten Findus – att “det var som att dra upp en rullgardin en sommarmorgon och ljuset strömmade in”. För få gardiner är så effektiva på att mörklägga ett rum som en rullgardin.

Rullgardiner monterar man vanligen under andra gardiner och med en tjock och ofta tätvävd duk så är det mycket lite ljus som kommer igenom en rullgardin. Med nya tyger och nya behov så har vi även nu rullgardiner som bara släpper igenom ljus men inte låter någon kika in. Eller rullgardiner för att hindra insyn på dagen men också mörkläggande gardiner beroende på inställningar.

Rullgardiner är mer föränderliga än vad man kan tro. Det är skönt att kunna ha gardiner som bara förhindrar att man får oönskad insyn utan att behöva ha stora gardiner som det känns som om man gömmer sig bakom.

Den gardin vi tänker på när vi säger rullgardin – den med en fjäder som far upp med en smäll det är en ganska ny uppfinning. Det känns också som om dessa rullgardiner är på väg bort – man vill kunna justera och ställa in sin gardin som man vill ha utan att måtta och leta efter de få ytor där en klassisk rullgardin kan stanna på. Gardiner med olika snören och dragmöjligheter kommer allt med. De är ofta enkla att montera med snabbfästen.

Olika typer av rullgardiner har vi haft länge – i utgrävningar av Pompeji hittar vi märken i väggar för rullgardiner och på fresker kan man se avbildningar av gardiner som har samma typ av böljande intryck som hissgardiner har eller gardiner man kan rulla upp. Behovet av privatliv i staden var samma då som nu.

När vi började att få glas i fönster så började problem med solblekta rum – tidigt hade man tjocka gardiner som skydd samt överdrag över möbler då rummen inte användes. Men att vistas i dessa rum var tråkigt och därför hade många flortunna gardiner. Under mycket lång tid var dessa gardiner det enda solskyddet som fanns. Tills dessa nya rullgardiner kom där man kan reglera hur mycket ljus man vill ha in i ett rum utan att ge mormorskänsla till rummet med hjälp av spetsgardiner.